Суровини и материали

Лавандулата – лечебни свойства

[span8]

Лавандулата и нейните въздействащи свойства

Предците ни , установили, че освен  красива и благоуханна, лавандулата е полезна и за здравето. Има много писмени доказателства, че тя се е използвала с лечебни цели още от древни времена. Използва се широко и в българската народната медицина. В книгите си „Здраве от природата „ , Петър Димчев- Лечителя е поместил десетки народни рецепти с омайното биле.

Приложенията на лавандулата са толкова много, че дори не твърдим , че ще сме напълно изчерпателни.

Някои от най-важните ползи за здравето, включва:  способността й за облекчаване на стреса, подобряване на настроението, насърчаване към спокоен сън, облекчаване на възпаления, успокоява на раздразнена кожа, предотвратяване на инфекции, елиминира пърхота ,успокоява  стомаха и подуването на корема.

[/span8]

[custom_element element=“div“ css_class=“banner_wrapper2″ inner_wrapper=“false“]

[span8][custom_banner img=“wp-content/uploads/2016/07/SOAPS-23.jpg“ title=“Разгледайте продуктите ни от лавандула“ text=“Ще останете очаровани“  target=“_self“ custom_class=““ btn_text=“виж още“ banner_link=“/prod-cat/продукти-от-био-лавандула/“][/span8]

[/custom_element]

[span8]

Тревожност и стрес: Има редица методи за използване на лавандула за успокояване на тревожността и стреса. Естествените органични съединения в листата и цветовете на лавандула могат да бъдат стрити между пръстите на ръцете и след това втрити в слепоочията. По- лесният вариант е, торбичка пълна с цветовете да се постави на челото или очите да се покрият с лавандулова маска за сън. Това локално приложение  успокоява ума и тялото, облекчава тревожните мисли, балансира настроението и облекчава главоболието. От цветовете и листенцата, можете да си сварите лавандулов чай , за да постигнете същия ефект. Антиоксидантните съставки на лавандулата  оказват влияние върху ендокринната система на тялото като намалява нивата на хормоните на стреса в организма.

Проблеми със съня: Ако редовно се борите с безсъние или сънят ви е неспокоен , това може сериозно да повлияе на живота ви. Запарете няколко лавандулови стръка в гореща вода и ще си приготвите чудесен чай, който е бил използван за предизвикване на сън и успокояване в продължение на хиляди години. Торбичка с лавандула до възглавницата също може да помогне.Това е тясно свързано с въздействието на цветето върху нервната система, и може също да помогне за изчистване от ума  на отрицателни мисли. Лавандулата може да помогне и за здрав сън  при пътуване.

Противовъзпалителни качества: Всеки търси надежден начин да  отпуснете тялото и ума си, а лавандула се грижи  и за двете. Ако добавите цветовете й, докато си вземате вана, противовъзпалителните съставки на лавандула може да помогнат за намаляване на възпаление в тялото ви или облекчат болките в мускулите. Противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на лавандулата са доста силни, и това е един от най-разпространените приложения на лавандуловия цвят.

Грижа за кожата: Един лесен, мобилен начин за грижи за кожата ви – напълнете спрей бутилка с лавандулови цветове и вода. Когато кожата ви се чувства суха или раздразнена, просто  пръснете няколко пъти върху  раздразнения участък и можете да се насладите на бързото облекчение. Това също може да работи за облекчаване на симптомите при хронични заболявания, като псориазис, екзема, и дори акне.

Антисептичен ефект: Въпреки, че повечето се обръщат към лавандула за релаксация и ароматерапевтичните приложения, нейното влияние върху инфекциите е впечатляващо, най-меко казано. Много хора прилагат натрошени лавандулови листа на рани и травми, за да насърчат не само бързото зарастване на раните, но също така и за да се предотврати развитието на инфекции. Това е популярна употреба  на лавандулата от древността.

Здраве на косата: Ако страдате от косопад или всяко друго състояние, което се отразява на качеството и здравето на косата си, търсете лавандула-базирани шампоани. Въпреки това, някои от тези органични козметични продукти, може да бъдат доста скъпи, а други могат да претендират че са извлечени от лавандула и все още съдържат разяждащи химикали. Един от най-добрите варианти е да вземем шепа лавандулов цвят и да го запарим като за чай. След това прилагаме тази смес на косата. Тя ще действа като ефективен шампоан и ще подобри здравето на вашия космен фоликул , а вследствие на то и на  косата.

Лавандулата и превенция на сърцето: релаксиращите качества на лавандулата, които идват от неговите органични съединения и антиоксиданти, също помагат на сърцето, чрез намаляване на кръвното налягане и облекчаване на напрежението на кръвоносните съдове. Това може да попречи на атеросклероза и други сърдечно-съдови проблеми, като по този начин намалява риска от инсулти и инфаркти.

Подуване на корема и храносмилателни проблеми: Намерените в лавандулата полифеноли имат широк спектър на въздействие върху организма, включително анти-стареене въздействие, но те също могат да помогнат за предотвратяване на развитието на вредни бактерии в червата. По същество, това ще предотврати натупването на газ в червата от емисиите на посочените бактерии. Това ще облекчи стомашния дискомфорт, намали подуването на корема, и ще премахване спазмите.И така  дъвчене на лавандулови листа или пиене на лавандулов чай може да бъде ефективно за облекчаване на тия симптоми.

Предупреждение: Въпреки че , обикновено, не  се счита за алерген, ако сте податливи на алергии към растения от семейството на ментата, бихте могли да изпитате негативни странични ефекти от ползването на лавандула.Те обикновено са леки по характер и включват главоболие, запек и повишен апетит, докато локално приложение може да предизвика дразнене и зачервяване.

[row]
[custom_element element=“div“ css_class=“banner_wrapper1″ inner_wrapper=“false“]

[span4][banner img=“wp-content/uploads/2021/03/torbichka-lavandula-e1615846398122.jpg“ title=“Торбичка с лавандула“ text=“Торбичка с лавандула“][/span4]

[span4][banner img=“wp-content/uploads/2016/06/1001-ns-rachnopraven-sapun-Lavandula-1.jpg“ title=“Домашен сапун лавандула“ text=“Домашен сапун лавандула“][/span4]

[/custom_element]
[/row]

[button text=“Към Магазин“ link=“/продукти-от-лавандула/“ style=“default“ size=“normal“ target=“_self“ display=“inline“ icon=“no“]

[/span8]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *